Skip to content

Begin je eigen kinesiologiepraktijk: Noël Garnier

In ‘Begin je eigen kinesiologiepraktijk’ vertellen startende ondernemers over het opzetten van een eigen praktijk. Noël Garnier studeert dit jaar af als Psychosomatisch Kinesioloog. Hij heeft zijn vaste baan opgezegd om aan het ondernemersavontuur te beginnen.

Hoe kwam jij in aanraking met kinesiologie?

“Dat is al lang geleden. Ik was net afgestudeerd als Business Analist en ik ging met mijn toenmalige vriendin naar een kinesioloog. Ze had vage klachten. De kinesioloog deed een spiertest met de arm en kwam erachter dat het om voeding ging. Ik snapte dat niet en wilde daar een verklaring voor.

Ik ging me verdiepen in complementaire geneeskunde en raakte ervan overtuigd dat er meer is dan je lijf alleen. Ik was om en volgde verschillende cursussen, zoals Touch for Health, Bachbloesemtherapie, Reiki en Ondévit. Ik zag deze technieken toen meer als een aanvulling op mijn ‘ehbo-doos’, die ik kon inzetten voor familie en vrienden.”

Wanneer wist je dat een praktijk wilde starten?

“Ik was naast mijn fulltimebaan als Business Analist al een kleine praktijk gestart als Ondévit-therapeut. Ik kwam op het idee om een kinesiologiepraktijk te starten, toen het bedrijf waarvoor ik werkte zou ophouden te bestaan. Er was budget om me om te scholen.

Ondévit is nog relatief onbekend in Nederland en nog niet geaccrediteerd. Als je mensen beroepsmatig gaat helpen, vind ik het belangrijk dat je een goede geaccrediteerde opleiding hebt gevolgd, zodat je je kunt aansluiten bij een beroepsverzekering en een zorgverzekering. Zo kwam ik uit bij de opleiding Psychosomatisch Kinesioloog.”

Hoe start je een eigen praktijk?

“Ik ben gewoon begonnen, tijdens mijn opleiding. Ik heb allereerst een ruimte gehuurd en ingericht. Ik vond het belangrijk om niet thuis te behandelen. Zeker als je die ruimte niet goed kunt afschermen van het privé-gedeelte. Je werkt toch met energie en bovendien vond ik het professioneler om klanten te ontvangen in een aparte praktijkruimte. Daarna ben ik op zoek gegaan naar cliënten en heb ik vrienden, kennissen en collega’s verteld over mijn praktijk.”

Hoe pak jij het aan?

“Mijn idee is om nu nog 4 dagen per week als IT-specialist te werken en 2 dagen per week mijn praktijk op te bouwen. Daarom heb ik per 1 maart mijn vaste baan opgezegd. Dat is een spannende keuze, omdat ik alle vastigheid loslaat. Maar ik vind het belangrijk om meer flexibiliteit te hebben. Dat je zelf kiest hoeveel uur je in je praktijk steekt en hoeveel uur je werkt aan IT-projecten. Mijn doel is om dat fifty-fifty te gaan doen.”

Welke stappen heb jij gezet?

“Ik werkte eerst aan de basis. Ik heb geïnvesteerd in een ruimte en in een complete praktijkinrichting. Ook investeer ik in tijd om mijn opleiding af te maken. Ik zit nu in het derde jaar en werk aan mijn scriptie.

Daarnaast heb ik een website gebouwd en maak ik af en toe campagnes voor op Google en Facebook om mensen naar mijn website te leiden. Ik doe het bewust rustig aan, omdat ik voor 1 maart nog 40 uur per week werkte en daarnaast studeer ik. Ik wil niet te vaak nee verkopen, omdat de tijd ontbreekt om mensen te helpen. Nu ik mijn baan heb opgezegd kan ik meer tamtam maken.”

Op wie richt jij je?

“Naast particuliere klanten, wil ik me gaan richten op de zakelijke markt. Ik heb zelf lang in het bedrijfsleven gewerkt en ook lang bij dezelfde werkgever. Ik zag collega’s soms letterlijk en figuurlijk inkakken. Met kinesiologie wil ik mensen helpen met hun loopbaan en met het omgaan met stress. Net als een stoelmasseur die regelmatig wordt ingehuurd, zou het bedrijf ook een kinesioloog kunnen inhuren om hun werknemers duurzaam inzetbaar te houden. Bijvoorbeeld tijdens een loopbaantraject of burn-outtraject.

In het bedrijfsleven wordt regelmatig een DISC-training ingezet. Met DISC geef je mensen inzicht in hun eigen gedrag en dat van collega’s. Je profiel wordt bepaald en er rolt een kleur uit. Je bent bijvoorbeeld rood of groen. Ik zou daar kinesiologie aan toe willen voegen om ook je onderbewuste mee te nemen in deze test. Wellicht dat de kleur dan anders uitpakt.

Bovendien kun je technieken uit de kinesiologie inzetten op het gebied van preventie. Je geeft mensen inzicht en bewustwording. Meestal gaan mensen op het werk door met oogkleppen op. Als deze mensen dankzij kinesiologie beter in hun vel gaan zitten, dan hoeft daar geen pil aan te pas komen.”

Welke tips heb jij voor andere startende kinesiologen?

“Heb geduld. Het duurt even voordat mensen je weten te vinden. Het is niet zo dat je een advertentie plaatst en dat je praktijk volloopt. Bouw rustig op en gun jezelf de tijd om ervaring op te doen.

Laat jezelf niet ontmoedigen. In de maatschappij kunnen mensen soms wat kritisch zijn op ons vak. Blijf dan op je eigen pad. Je bent een professional met een goede achtergrond.

En tenslotte straal uit dat je een professional bent. Je hebt een goede beroepsopleiding gevolgd waar je een stevige basiskennis hebt ontwikkeld: van anatomie tot wet- en regelgeving. Je mag je aansluiten bij een beroepsvereniging, je behandelingen worden vergoed door een zorgverzekeraar en je hebt voldoende ervaring opgedaan met proefcliënten. Dat mag je best uitstralen.”

Wat wil jij bereiken de komende jaren?

“Eerst maar eens afstuderen als kinesioloog en aansluitend nog de medische basiskennis afronden. Met de ervaringen die ik in het bedrijfsleven heb opgedaan, wil ik me als kinesioloog meer gaan inzetten om mensen in het bedrijfsleven te ondersteunen. Hierop ga ik me focussen als ik de opleiding heb afgerond. Niet iedereen zal ervoor openstaan, sommige zullen het te zweverig vinden. Maar ik laat me daar niet door afschrikken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen toe is aan de ontwikkeling die bij hem of haar past en dat ze dan de weg naar kinesiologie wel weten te vinden.”

 

Back To Top