Skip to content

Deze huisarts heeft iets wat anderen niet hebben: een complementair spreekuur

Kun je reguliere zorg combineren met aanvullende zorg? Ja, bewijst Maud Sluysmans. Ze is al 23 jaar huisarts én acupuncturist. Ze daagt zichzelf uit door zich te verdiepen in verschillende therapievormen. Op dit moment volgt ze het bijscholingstraject Kinesiologie.

 De interesse in complementaire geneeskunde heeft Maud niet van een vreemde. Haar vader was een van de eerste acupuncturisten binnen de reguliere huisartsgeneeskunde in hun regio. “Als mijn vader vermoedde dat er iets aan de hand was en de reguliere zorg bood geen oplossing, dan besloot hij toch verder te kijken.”

Dat ging niet zonder slag of stoot. “Mijn vader heeft een strijd moeten leveren voor complementaire geneeskunde. Vooral bij collega’s.” Maar dat zorgde er wel voor dat het pad voor Maud enigszins was vrij gebaand toen ze 23 jaar geleden zijn praktijk overnam.

“Ik kwam meteen voor de vraag te staan: wat doe ik met patiënten die meer willen dan alleen medicijnen? Daarom ben ik tijdens mijn huisartsenopleiding al begonnen met een acupunctuuropleiding. Omdat ze neuraaltherapie en kinesiologie uit de opleiding hadden gehaald, ben ik deze therapievormen los gaan bestuderen. Eerst neuraaltherapie, en nu kinesiologie.”

Leer er maar mee leven

Meer en meer kwam ze erachter dat ze een persoonlijke interesse aanboorde. “Ik zat ermee dat mensen te horen kregen: leer er maar mee leven. Wie leert je dat? Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde. En als iets op biochemisch gebied niet aantoonbaar is, is dat misschien op energetisch niveau wel.”

In haar huisartsenpraktijk combineert ze reguliere geneeskunde met aanvullende zorg. “Ik pas acupunctuur en kinesiologie geïntegreerd toe. Ik kijk altijd eerst vanuit de reguliere geneeskunde wat er aan de hand zou kunnen zijn. Dan overleg ik de opties met de patiënt en verwijs ik hen door naar verantwoorde websites. Voor patiënten die openstaan voor acupunctuur en kinesiologie, heb ik een apart complementair spreekuur waarin ik hen behandel.”

Ze behandelt daar patiënten met klachten als schouderproblemen, versleten knieën en rug, neus- en bijholteontsteking, buikpijn, darmklachten, slapeloosheid en huiduitslag.

Zelfhelend vermogen

 “Met kinesiologie zet je het zelfhelende vermogen van het lichaam aan het werk. Mensen hebben vaak niet in de gaten dat de klachten vanuit henzelf komen. Ze leggen de problemen buiten zichzelf neer. Met Touch for Health kan ik mensen bewust maken van hun lichaam door hen dingen te laten voelen. Ik kijk nu al uit naar de modules over voeding en allergieën, zodat ik ook met buisjes kan gaan testen hoe mensen ergens op reageren.”

Ze hoopt dat collega’s binnen de reguliere geneeskunde zich meer durven te verdiepen in complementaire geneeskunde. “We weten allemaal dat er genoeg wetenschappelijk onderzoek is gedaan; de feiten hiervan zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en The New England Journal of Medicine. Waarom zouden we dat stilzwijgen?”

Kijk ook eens naar aanvullende zorg

Haar advies: kijk eens buiten de reguliere paden. “Proef aan verschillende behandelmethoden en laat niks links liggen. Je kunt pas een oordeel vormen als je je erin hebt verdiept. Ik vind reguliere zorg het leukste wat er is, en tegelijkertijd daag ik mezelf uit om mijn vak interessant te houden tot aan mijn pensioen.”

Back To Top