Skip to content

Druk leven? Zo combineer jij je studie met je werk en privéleven

Ik zou graag willen studeren, maar ik werk bijna fulltime en ik heb ook nog een gezin. Hoe doe ik dat? Herken je die gedachte? Het klinkt bijna als een onmogelijke opgave. Toch kun je meer dan je denkt en heb je ook meer tijd dan je denkt. Zo ontdekte ook Ingrid van Sluis-Huijbregts, eerstejaarsstudent van de opleiding Psychosomatisch Kinesioloog.

“Mijn grootste uitdaging – en daar kom ik nu pas achter – is tijd maken voor mezelf. Mezelf gunnen dat ik deze opleiding volg”, lacht ze.

Dat is niet gek, want Ingrid werkt 36 uur in de week als Business Consultant en heeft een man en drie kinderen van 9 en 11 jaar. In dit interview vertelt ze hoe zij haar studie combineert met haar werk en privéleven.

Motivatie: mezelf blijven ontwikkelen

“Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en ik was al een tijd op zoek naar een opleiding. Ik zou een master in Bedrijfskunde kunnen doen, maar ik weet dat ik daar niet heel gelukkig van wordt.

Ik werk al vrij lang in commerciële omgevingen. Ik worstel met de vraag: is dit het nou?! Ik vind mijn werk erg leuk. Ik heb veel contact met mensen, geef adviezen, maar dat blijft gericht op bedrijfsprocessen. En dan die laptop waar ik toch vaak achter beland.

De gedachte om mensen te helpen en te adviseren om gezonder te leven, dat trekt mij meer aan. Ik keek al eerder naar beroepen als diëtist of leefstijlcoach, maar dat was het niet voor mij.

Kinesiologie kwam op mijn pad

Toen kwam kinesiologie op mijn pad. Ik raakte enthousiast over deze opleiding, omdat ik zelf heb ervaren wat een kinesioloog voor iemand kan doen. Ik liep ruim 10 jaar rond met darmklachten en vaak veel buikpijn.

Een huisarts en een diëtist konden me niet verder helpen. Tot ik bij een kinesioloog terecht kwam. Hij bekeek de klachten vanuit verschillende invalshoeken en gaf me onder andere een ondersteunend middel. Een maand later was de pijn weg. En zo heb ik meer positieve ervaringen, omdat er ook in mijn naaste omgeving mensen zijn geholpen door een kinesioloog.

Mijn ultieme droom is om een holistisch centrum te beginnen voor preventieve zorg. Een ruimte voor bijvoorbeeld acupunctuur, Chinese geneeswijze en kinesiologie. In combinatie met meditatie, yoga, trainingen en workshops. Je kunt gezonder leven en meer voor jezelf zorgen, zonder direct naar medicijnen te grijpen. Ik wil mensen graag leren hoe.

Knoop doorgehakt tijdens de lockdown

De lockdown en de coronaperiode waren voor mij een aanleiding om mijn studie door te zetten. Ik zit nu veel meer thuis en veel verplichtingen vallen weg. Geen reistijd naar mijn werk. Geen taxidienst om mijn kinderen naar hun hobby’s te brengen. En ik kan mijn werk flexibeler indelen.

Tips om studie en privéleven te combineren

Ik schat in dat ik 4 tot 8 uur per week met deze opleiding bezig ben. Dat houdt in: lezen, oefenen en lessen volgen. Om mijn studie te laten passen in mijn leven, merk ik dat ik goed moet plannen en moet leren loslaten.

Goed plannen houdt voor mij in dat alles in het huis en voor het gezin is geregeld, zodat ik mij daar niet meer druk om hoef te maken. Daarbij probeer ik vaste momenten in te plannen om te studeren. Een hele zaterdag studeren werkt niet meer voor mij. Mijn concentratie is snel op. Daarom pak ik een paar keer per week 2 uur in de avond voor mezelf.

Studie geeft me energie

Het is flink aanpoten, maar ik ben blij dat ik deze studie ben gaan volgen. Het geeft me heel veel energie. De opleiding is breed en ik vind alles interessant. Ik heb nog nooit zoveel boeken gekocht in een jaar. Waar anderen somber worden van de coronasituatie, vind ik juist mijn weg.

Natuurlijk moet ik wel veel afstemmen en overleggen met mijn man en kinderen. Maar ze zien hoe blij ik ervan wordt en dat gunnen ze me. Nu mag ik het mezelf nog gunnen. Dat wordt een leerpunt voor mezelf: ruimte claimen.

Voor mezelf kiezen

Mijn kinderen zijn soms wel verbaasd. Ze vragen: ‘Waarom ga je eigenlijk weer naar school? Je werkt toch al?’. Ik ben blij dat ik mijn kinderen zo kan laten zien dat je nooit bent uitgeleerd en dat je altijd je dromen mag volgen. Dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen, ook al ben je ouder. Je hoeft niet áltijd voor anderen klaar te staan. Voor jezelf kiezen is helemaal prima.”

Back To Top