Skip to content

Fysiotherapie combineren met kinesiologie: een beter resultaat

Dat technieken uit de kinesiologie goed toe te passen zijn binnen de reguliere zorg bewijst Fernand van der Doelen. Hij is fysio- en manueeltherapeut en hij volgde een aantal cursussen bij Welkin. Fernand: “Ik heb nóg meer plezier in mijn werk sinds ik kinesiologie heb toegevoegd aan mijn werkwijze”.

“Er moet meer zijn dan puur de medische verklaringen”

Fernand werkt al 30 jaar als fysiotherapeut. Enige tijd geleden ging hij op zoek naar cursussen buiten de fysiotherapie want hij wilde meer: verder komen, meer bereiken bij zijn patiënten. “Ik was niet meer tevreden met mijn werkwijze van puur en alleen fysiotherapie. Het ging voor mij niet diep genoeg. Je kunt véél met fysiotherapie hoor, maar ik had het gevoel dat er meer moest zijn dan dat. Zeker bij langdurige en terugkerende klachten”. Fernand wilde verder kijken dan puur naar de medische verklaringen. En dus ging hij op zoek.

Verrijking

In 2019 had Fernand al eens een cursus toegepaste kinesiologie gedaan. Dat vond hij interessant want wat hij zag gebeuren kon hij vanuit de fysiotherapie niet verklaren en dat maakte hem nieuwsgierig. Hij volgde nog meer cursussen en ontmoette daarbij mensen die vanuit een andere hoek naar de behandeling van stress en klachten aan het bewegingsapparaat keken. Hoe meer hij ervan hoorde, hoe meer hij dacht: dit is een verrijking, die kant moet ik op. Welkin kwam op zijn pad.

Kinesiologie is makkelijk toe te passen binnen de kaders van de fysiotherapie

“Wat ik fijn vind bij Welkin is dat datgene wat je leert makkelijk behapbaar en praktisch toe te passen is in de fysiotherapie” vertelt Fernand. “Ik pas het toe op mijn eigen manier en blijf toch binnen de kaders van de fysiotherapie. Ik maak regelmatig een klein uitstapje door een techniek uit de kinesiologie te gebruiken. Het past prima binnen mijn vak; het is uit te leggen binnen wat ik doe en nagenoeg iedereen staat hiervoor open”.

Door kinesiologie anders kijken naar je eigen vak

Fernand gebruikt zijn kennis van fysiotherapie en combineert dat met datgene wat hij leerde over kinesiologie. Daardoor is hij anders naar de klachten en problemen van mensen gaan kijken. “Ik heb mijn werkwijze aangepast. Waar ik eerst per definitie een spier ging versterken, zie ik nu dat het ook kan zijn dat ik misschien beter een té sterke, hypertone spier die er tegenover ligt kan verzwakken. Daardoor gaat de eerste spier weer beter zijn werk doen en komt er balans.”

Omvattender, holistischer werken

“Sinds ik kennis heb van kinesiologie, kan ik vanuit meer oogpunten de klacht bekijken. Dat is een enorme meerwaarde die kinesiologie mij gebracht heeft; ik heb nóg betere resultaten”. Fernand heeft diverse voorbeelden waaruit blijkt dat hij door het toepassen van kinesiologie net een stap verder komt of sneller het beoogde resultaat behaalt. “Ik had eens een patiënt die ontzettend onstabiel was: ze zwabberde als ze liep. Ik had haar in vijf  minuten weer een stuk stabieler door kinesiologie toe te passen”.

Behalve een sneller en beter resultaat ziet Fernand ook dat mensen meer gemotiveerd zijn om thuis oefeningen te doen. “Als ik iemand in de praktijk laat zien hoe ze een spier kunnen resetten en ze voelen direct verschil, dan zijn ze meer gemotiveerd om thuis de oefeningen te herhalen. Dat bevordert uiteraard hun herstel”.

Niet alleen het symptoom maar ook de oorzaak aanpakken

“Met kinesiologie heb ik meer mogelijkheden”. Voor Fernand staat het als een paal boven water dat het écht wat toevoegt. Hij heeft nu meer technieken om hetzelfde probleem op te lossen. “Daardoor ga je ook anders naar de klacht kijken” geeft Fernand aan, “Ik ben gaan zien dat het lichaam toch nog weer anders werkt dan ik dacht: er zijn zo veel invalshoeken, zo veel manieren om ernaar te kijken! Je gaat ook weer meer verbanden zien en beter begrijpen waardoor een klacht is ontstaan. Het grote voordeel: ik werk nu vaker ook aan de oorzaak en niet alleen aan het symptoom van de klacht”.

Eruit halen wat voor jouw vak belangrijk is

Ehhh.. als kinesiologie zo veel doet, is het dan een idee om kinesioloog te worden? Fernand is er heel duidelijk over: “Ik hoef geen kinesioloog te worden. Ik ben nog steeds heel blij en trots dat ik fysiotherapeut ben. Ik ben meer van het fysieke en dat past ook bij mij. Ik wil mijn eigen vaste basis niet verlaten maar kinesiologie voegt wél heel veel toe.

Wil jij kinesiologie toepassen binnen jouw vak als coach of therapeut?

Kinesiologie is in te zetten bij veel disciplines. Van acupuncturist tot voedingscoach, van massagetherapeut tot verpleegkundige en van haptonoom tot energetisch therapeut: technieken uit de kinesiologie zijn heel goed in te passen in veel beroepen.

Meer weten? Lees alles over de basiscursus kinesiologie op onze website.

Back To Top