Skip to content
Therapeut Tineke Bruinink

Kom verder met je cliënten: stap in de wereld van de kinesiologie

“Ik kan nu aan het lichaam vragen wat het nodig heeft”. Tineke Bruinink vertelt wat technieken uit de kinesiologie toevoegen aan haar dagelijkse werk als therapeut. Ze is sinds 2016 zelfstandig therapeut in haar praktijk SoulAdvice en werkt dagelijks met technieken zoals sound-healing, opstellingen, yoga Nidra en lichttherapie.

“Mensen komen bij mij als ze vastlopen in het leven, als ze het even niet meer weten. Burn-out, stress, depressie en grote levensthema’s zie ik voorbij komen.” Vertelt Tineke. “Ik kijk vanuit alle hoeken naar de mens en gebruik daarbij ontzettend veel technieken. Na een meridianenopleiding zocht ik verder op dat vlak: ik vind de Oosterse kennis waanzinnig en ik wilde meer. Kinesiologie sprak me aan maar ik zat niet echt te wachten op een driejarige opleiding. Ik bén al therapeut dus een complete opleiding voelde overbodig.”

Tot de kern komen

Tineke volgde diverse cursussen op het gebied van kinesiologie: “Ik heb technieken uit de kinesiologie mogen leren en dat is voor mij van grote meerwaarde binnen een behandeltraject geworden. Ik gebruik de technieken o.a. als ik mensen door moeilijke stukken heen help. Ik ben nu in staat om de energie op een andere manier te laten stromen bij mensen. Ik kan ook het verhaal net weer anders vertellen door het fysieke lichaam erbij te betrekken met behulp van spiertesten. Het helpt me om bij die diepere laag te komen, om nog beter op de persoon af te stemmen: wat is er nodig, wat ga ik doen?”

De spiertest, de basis van alle kinesiologietechnieken, is eenvoudig te leren. Hiermee kom je bij het onderbewuste van je cliënt: het lichaam reageert op stress en dat voel je bij het testen van spieren. Als cliënten iets niet goed onder woorden kunnen brengen, of als ze voelen dat er iets niet lekker zit maar ze weten niet wat, dan helpt de spiertest bijvoorbeeld om bij de kern te komen.

Nieuwe technieken om toe te passen in je eigen vakgebied

Tineke heeft talloze voorbeelden van behandelingen waarbij ze de geleerde technieken uit de kinesiologie toepaste. “In een behandeling had ik een klant op mijn behandeltafel onder de FIT-lichtlamp liggen. Zij kon de rust in haar hoofd niet vinden en door middel van deze lamp werden haar linker en rechter hersenhelft uitgebalanceerd. Tegelijkertijd werkte ik met neurovasculaire punten op haar hoofd, dit ken ik vanuit de kinesiologie. De klant merkte dat er overzicht kwam in haar brein en er volgde ruimte. Ruimte die ingenomen werd door een traumatische ervaring uit het verleden. Door kinesiologische technieken te combineren met de kennis die ik al beheerste, hielp ik deze dame door dit zware stuk heen waardoor ze het kon loslaten. Heel moe maar voldaan ging de klant naar huis.”

Heling op meerdere niveaus

Sinds ze technieken uit de kinesiologie leerde, heeft Tineke meer troeven in handen. Het werken op de verschillende niveaus, de kennis van meerdere disciplines: “een huis wordt ook niet door alleen een elektricien gebouwd, je hebt meer technieken nodig. Met kinesiologie is er heling op meerdere niveaus. Ik combineer de technieken uit de kinesiologie altijd met vaardigheden die ik al beheers. En dat is ook meteen de kracht van de kinesiologische vaardigheden voor als je al therapeut bent: je kunt het combineren en ermee werken zoals het bij jou past.”

In de kinesiologie wordt gewerkt met vier niveaus die invloed op elkaar hebben: fysiek, fysiologisch, psychisch en energetisch. Je benadert een probleem vaak vanuit één van deze niveaus, maar de andere niveaus zullen ook zichtbaar worden. Daardoor kun je samen met de klant het verhaal waar het om draait beter maken en dat geeft inzicht.

Met kinesiologie kom je verder

Tineke: “Als je al therapeut bent zijn de technieken een grote aanvulling in je praktijk. Omdat je je eigen kennis en ervaring kunt gaan combineren met de kinesiologische vaardigheden. Het is een verrijking voor je praktijk waarmee je de klant op een andere manier net een stuk verder kunt helpen.”

Bij Welkin zagen we tijdens onze bijscholingscursussen hoe therapeuten en zorgprofessionals net zoals Tineke enorm geholpen waren met technieken uit de kinesiologie. Hoe ze net dat stapje meer konden maken door meerdere niveaus van de mens te raken. Daarom ontwikkelden we de Welkin Coach Methode: een traject waarbij je als therapeut, coach of zorgprofessional géén volledige beroepsopleiding hoeft te volgen maar waarbij je wél de pareltjes uit de kinesiologie leert.

Meer weten?

Lees alles over de Welkin Coach Methode op onze website.

Back To Top