
Kritisch leren kijken door onderzoek te doen
Onderzoek doen en een scriptie schrijven is een onderdeel van de opleiding tot kinesioloog. Docent Geke Pruppers begeleidt dat proces bij de studenten: “dit levert de studenten ontzettend veel op, en ik mag al die scripties lezen wat ik echt heel erg leuk vind om te doen”.
Nieuwsgierig blijven
Geke: “Als je onderzoek doet ga je uitzoeken wat werkt en wat niet. Of dat nu een literatuuronderzoek is, of een serie behandelingen waar je informatie uithaalt, je duikt ergens dieper in. Het vraagt van je dat je kritisch bent en reflecteert op je eigen werk. Dit is belangrijk want als kinesioloog moet je nieuwsgierig blijven.”
“Als je werkt met spiertesten, dien je je er bewust van te zijn dat je veel invloed hebt. Je moet erg oppassen voor vooringenomenheid want dit kan de test beïnvloeden. Het is belangrijk open te kunnen staan voor welke uitkomst dan ook. Als je onderzoek doet, doorloop je in feite hetzelfde proces. De open blik die je nodig hebt bij het doen van onderzoek, helpt om verrast te worden en nederig te blijven. Ook hier moet je openstaan voor elke mogelijke uitkomst”. Geke legt uit dat dit een heel belangrijk bewustwordingsproces is tijdens de opleiding en dat het doen van onderzoek dit proces versterkt.
Een onderzoek kan nooit alleen maar succesvol zijn
Geke: “Je doet een these, en je ontdekt dat het anders is. Je onderzoek is dan zeker niet mislukt, dit hoort bij onderzoek doen.” Geke illustreert dit met een voorbeeld. “Een student deed onderzoek naar tinnitus. Ze behandelde een aantal cliënten die later bijna allemaal meldden dat het geluid in hun oren niet was verdwenen maar dat ze er toch minder last van hadden. Ook dit is een belangrijk onderzoeksresultaat.”
Geke vertelt dat het logisch is dat een onderzoek niet altijd soepel verloopt: “Je moet ergens een keer vastlopen bij je onderzoek. Dán ontdek je nieuwe dingen”. En lachend: “Als een onderzoek alleen maar succesvol is, dan zet ik mijn vraagtekens”.
De kracht van kinesiologie
Het doen van onderzoek leert studenten om kritisch te kijken, het gaat er niet om, om wetenschappelijke bewijzen te leveren. Geke legt uit waarom dat met kinesiologie bovendien lastig is: “Cliënten met dezelfde soort klachten op dezelfde manier behandelen is iets wat je in kinesiologie maar zelden ziet. De technieken die je inzet, verschillen vaak per cliënt en tóch blijkt elke cliënt zich daarna beter te voelen. Door middel van spiertesten leveren we namelijk maatwerk, dat is de kracht van kinesiologie. De wetenschap houdt meer van eenduidige relaties.”
Elke scriptie een cadeautje
Geke vindt elke scriptie een cadeautje. De vele onderwerpen die voorbij komen, interviews met experts en mooie wetenschappelijke artikelen ter onderbouwing van de bevindingen. “Daar smul ik van” zegt Geke. “Het is zo leuk om te zien wat studenten ontdekken. Ik lees de scripties met in mijn achterhoofd de vragen: Leer ik hier iets van en kan ik hier wat mee als kinesioloog?” Verheugd vertelt Geke dat dat maar wat vaak het geval is. “In veel scripties zitten juweeltjes van kennis of inzichten.”
Uitdaging
Geke begeleidt de studenten van begin tot eind: het begint met het formuleren van de onderzoeksvraag en aan het eind ligt er een scriptie. Ik mag leerlingen er enthousiast voor maken en op die weg begeleiden.
Zoals het voor de studenten een uitdaging is om onderzoek te doen én dat dan ook nog leesbaar en begrijpelijk in een scriptie te verwerken, zo is het een uitdaging voor Geke om de scripties te beoordelen. “Ik lees de scriptie altijd twee keer: de eerste keer om van te genieten. De tweede keer om deze te beoordelen. Dat is geen nattevingerwerk; daar gebruik ik een wegingsinstrument bij”. Geke vindt dat wel een uitdaging: “als ik een scriptie wat minder goed vind, moet ik goed onderbouwen waar dat dan in zit”.
Onderzoek en scriptie als start van je praktijk
De meeste studenten starten al een eigen praktijk gedurende de opleiding. Geke geeft aan hoe de fase van onderzoek en scriptie die praktijk dan een enorme boost kan geven. “Dit is voor studenten dé kans om zichzelf in de markt te zetten. Je kunt veel makkelijker met experts gaan praten voor je scriptie dan vanuit je rol als professional. En als het nodig is om mensen te behandelen voor je onderzoek, dan heb je al een aantal mensen in je praktijk. Omdat je focust op één onderwerp, word je expert.”
Kwaliteit en kwantiteit
De onderzoeken die uitgevoerd worden door studenten van Welkin zijn volgens Geke tot nu toe kwalitatief. “Ik hoop dat we nog eens een kwantitatief onderzoek doen” zegt ze. “Het zou mooi zijn als we als kinesiologen eens de handen ineen slaan en samen in een groter onderzoek duiken”. Een mooie droom. En wie weet duikt een van de huidige of toekomstige studenten er wel in!