
Nieuwe kennis integreren in je praktijk
Ze hoorde bij de laatste lichting kinesiologen die werden opgeleid door de Nederlandse school voor Kinesiologie (NSK) en nu volgt ze regelmatig cursussen en masterclasses bij Welkin: Eline Vaags. Eline vertelt hoe zo er toe kwam om kinesioloog te worden, en wat ze haalt uit de nascholing van Welkin.
Van facilitair teamleider naar kinesioloog
Eline heeft een kinesiologiepraktijk in Aalten. Daarvoor werkte ze als facilitair teamleider bij een zorginstelling. Ze had geen intentie om daar weg te gaan, maar haar pad bleek anders te lopen. Er werd een andere koers gevaren op haar werk en ze werd boventallig. Eerder had ze een scholingstraject gehad. De opleider was behalve docent, ook kinesioloog.
Kinesioloog? Eline had er nog nooit van gehoord. Ze googelde en vond een boek over Touch for Health op internet. Stress die zich in spieren vastzet? Het wekte haar interesse en ze bestelde het. Het boek viel niet vanzelf op de deurmat: ze ontving een mail dat het boek eigenlijk een lesboek was en dat het bij een cursus hoorde.
Eline trok de stoute schoenen aan en ging haar eerste Touch for Health cursus volgen. Eline: “Ik dacht: wat gebeurt hier allemaal! Die ervaring was zo bijzonder en ik besloot al snel ook de vervolgcursus te doen. Voor ik het wist ging ik door naar de opleiding tot kinesioloog; het ging vanzelf. In eerste instantie was het niet eens om kinesioloog te worden, ik vond het gewoon interessant.”
Van kinesiologie krijg je nooit genoeg
Inmiddels heeft Eline al 5 jaar haar eigen kinesiologiepraktijk. Klaar met leren is ze nog lang niet en ze heeft al diverse nascholingscursussen en masterclasses gevolgd bij Welkin. “Centering is meer dan alleen de cloacles en reflexen is een prachtig vervolg erop” vertelt ze. “Ik gebruik deze technieken heel veel. Ook de cursussen van Wayne Topping: ‘Migraine’ en ‘het heup- en bekkengebied’ waren van meerwaarde. Reactiviteit over de grenzen van de vlakken van de gezondheidsdriehoek heen opende echt mijn ogen, enne… ik heb nog genoeg op mijn wensenlijstje staan.”
Eline: “de praktische toepasbaarheid van de nascholing is erg groot”
Toepasbare kennis
“Eén van de dingen die me aanspreekt bij Welkin is de uitgebreide aandacht voor de theorie áchter de technieken. Ikzelf vind het coachende element heel belangrijk in mijn behandelingen; ik wil uit kunnen leggen wat ik aan het doen ben en waarom dat werkt. Dat coachende, daar is heel veel aandacht voor bij Welkin. Dat past bij hoe ik werk. Ik kan daardoor een nieuw geleerde techniek makkelijk inzetten in mijn praktijk: ik kan mensen namelijk meenemen in wat er gebeurt.”
Eline houdt van de pragmatische en de directe manier van lesgeven van de docenten: “Het geeft duidelijkheid en het maakt dat de praktische toepasbaarheid van de nascholing erg goed is. Je integreert het moeiteloos in je werkwijze. Dat komt ook door het duidelijke stappenplan dat je altijd meekrijgt. Omdat je écht veel achtergrondinformatie krijgt en de docenten veel voorbeelden aandragen, begrijp je direct wat een techniek kan doen.
Nieuwe dingen leren én anders kijken naar bestaande kennis
Eline is tevreden over de opleiding die ze deed, maar nascholing vindt ze óók heel belangrijk: “Ik kies bewust voor nascholingen in de kinesiologie om te verbreden én te verdiepen. Soms lees ik een boek opnieuw en dan denk ik: hé ik lees nu hele andere dingen dan destijds. Omdat je je ontwikkelt, bekijk je technieken ook weer vanuit een ander perspectief.
Ik merk dat ik bij een nascholing van Welkin anders naar mijn bestaande kennis kan kijken. Het geeft me meer inzicht, verheldering en verdieping, waardoor ik meer ga combineren met de kennis en technieken die ik al kende. Ik blijf me op die manier ontwikkelen als kinesioloog.
De praktijk van Eline: Elinevaags.nl