Omgaan met tegenslagen – tips voor kinesiologen
Tegenslag. Iedereen maakt het mee, maar we gaan er niet allemaal hetzelfde mee om. De een past zich makkelijk aan en kan prima verder leven, terwijl andere mensen blokkeren en allerlei klachten ontwikkelen. Hoe ga jij om met een tegenslag? En hoe help jij mensen in jouw praktijk? In dit artikel delen we tips en technieken uit de nascholingscursus ‘Omgaan met tegenslagen’, zodat jij de veerkracht kunt vergroten. Bij jezelf en bij jouw cliënten.
Het enige constante is dat alles verandert. We hebben geen grip op de toekomst: het ene moment is alles goed, het volgende moment staat je leven op zijn kop. Ook jij bent niet meer dezelfde als 1 jaar geleden. Hoe we omgaan met veranderingen, onzekerheid of een tegenslag bepaalt hoeveel stress we ervaren.
Omgaan met tegenslagen
Weerbaar zijn bij een tegenslag begint met het kennen van jezelf. Waarom doe jij de dingen zoals je ze doet? Waarom maak jij bepaalde keuzes en heb jij juist die mening? Soms besluit je dingen vanuit je intuïtie, maar soms gaat er een oude overtuiging aan vooraf.
In onzekere tijden, zoals nu met het coronavirus, zijn we sneller geneigd om terug te vallen in oude denkpatronen en gewoonten. Verschillende vragen komen voorbij. Kunnen we ons werk wel blijven uitoefenen? Kunnen we onze geliefden nog knuffelen of samen kerst vieren? Zullen onze ouders het virus overleven? We gaan meer piekeren, ervaren meer angst en minder controle.
Maak bewuste keuzes
Komt er dan toch een tegenslag, dan is het soms moeilijk om de grip te behouden. Een situatie kun je vaak beter accepteren als je weet wat jij zelf belangrijk vindt in het leven. Als je bewust een keuze maakt of weet waar je reactie vandaan komt, ervaar je meer het gevoel van regie.
Ken jij jezelf?
Bedenk maar eens: waar krijg jij energie van? Wat zuigt energie? Wat zijn jouw kernwaarden en wat is jouw ‘core desire’: wat wil jij bereiken in het leven? Gun jezelf de tijd om deze vragen te beantwoorden. Misschien zijn deze weer veranderd ten opzichte van een tijd geleden. Geef vooral ook invulling aan een kernwaarde. Schrijf op wat het woord voor jou betekent. De een vindt parachute springen avontuurlijk, terwijl de ander ja zeggen tegen iets onbekends avontuurlijk vindt.
Durf nee te zeggen
Nu is het zaak om ernaar te handelen. Een belangrijke techniek is leren nee zeggen. Het is een cliché: als je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf. Toch zeggen we vaker ja tegen iemand anders. Misschien omdat we ons sterker willen voordoen, omdat we iemand niet willen teleurstellen of omdat we denken dat het zo hoort. Denk terug aan wat jij belangrijk vindt en probeer je reactie of beslissing hierbij aan te laten sluiten. Dat betekent dat je nee mag zeggen als dat beter bij jouw doelen en kernwaarden past.
Omgaan met tegenslagen: juiste mindset
Krijg je te maken met een tegenslag, dan is jouw mindset heel belangrijk. Viktor Frankl, overlever van de holocaust, zei al: mensen die hoop en geloof hebben in de toekomst, hebben meer kans om te overleven. Het blijkt heel belangrijk te zijn om een zogenaamde survival personality te ontwikkelen. Gelukkig zijn de vaardigheden die daarbij horen te leren.
Je leert bijvoorbeeld om zaken in perspectief te zetten. Iets van een afstandje te bekijken en het daardoor minder persoonlijk te maken. Belangrijk hierbij is om een situatie te accepteren zoals die is. Accepteer de nieuwe realiteit en pieker niet door te denken aan hoe het ook had kunnen zijn. Door iets naar je toe te trekken, kun je het beter loslaten. Dat vraagt soms oefening, maar kan je veel opleveren.
Omgaan met angst
Wil je grip krijgen op je angsten, dan kan het helpen om de risico’s onder elkaar te zetten. Schrijf op waar jij ben bang voor bent en bedenk welke risico’s daarbij horen. Geef per risico aan of deze reëel is of niet. Bepaal vervolgens welke risico’s jij aanvaardbaar vindt. Zo bepaal jij zelf hoeveel risico jij wilt lopen en kun je aan de buitenwereld beter je grenzen aangeven.
Als kinesioloog kun je mensen helpen hun grenzen te bepalen en de vaardigheden te ontwikkelen om meer weerbaar te zijn tegen stress. Je kunt hen online coachen en in de praktijk bekijken wat bepaalde overtuigingen en strategieën doen met het lichaam. Als jij ergens nee tegen zegt, hoe reageert je lichaam daar dan op. Zit je lijf nog een uur te shaken? Met verschillende oefeningen kun jij helpen om de fysieke reactie op te lossen, waardoor het lichaam ontspant.
Coach je cliënten
We hopen dat deze tips je helpen om jouw cliënten te coachen in onzekere tijden. Wil jij zelf dieper ingaan op gedrag en onbalans, en dit thema? Bekijk dan eens de cursus ‘Omgaan met tegenslagen’. Deze cursus is voor iedereen die Stress Release 1-2 (Met succes je stress te lijf) heeft gevolgd. Ook is het materiaal onderdeel van de beroepsopleiding Psychosomatisch Kinesioloog.