
Zij kozen voor kinesiologie
We vroegen een aantal eerstejaars studenten van onze opleiding tot psychosomatisch kinesioloog waarom ze voor de opleiding kozen. Op het moment dat we dat vroegen zaten ze 5 tot 10 maanden op de opleiding.
Rachel Snijder
Ik hoorde een podcast waarin werd gesproken over kinesiologie. Ik was verwonderd en verbaasd: “is dit echt mogelijk” dacht ik. Maar alles wat werd verteld raakte me en ik ging op zoek naar meer informatie. Ik ben van alles gaan lezen en beluisteren en zo kwam ik uit bij Welkin. Ik zag de meerwaarde van kinesiologie en ik vroeg me af of ik het aandurfde om hier wat mee te gaan doen. Ik werk in het onderwijs en ik realiseerde me dat dit nodig is, ook in en voor het onderwijs.
Mijn droom kristalliseert zich: ik wil me ontwikkelen tot kinesioloog en deze expertise óók inzetten binnen het onderwijs. Mijn ambitie is om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan zowel het welzijn van leerlingen als docenten, en zo een positief verschil te maken in de onderwijsomgeving.
Ruben Schalleij
Ik ontdekte kinesiologie toen mijn gezondheid door mijn werk en levensstijl achteruitging. Al heel jong werkte ik in de muziekindustrie. Een omgeving met een hypercompetitief klimaat, constante prestatiedruk, lange werkdagen en een ongezonde levensstijl.
Mijn lichaam raakte in disbalans en stuurde me een duidelijke boodschap: ik begon flauw te vallen, ontwikkelde een angststoornis en kreeg last van diepe depressieve gevoelens en burn-out klachten. Ik moest op zoek naar een weg van herstel. Ik verdiepte me in verschillende disciplines binnen de geestelijke gezondheidszorg en natuurgeneeskunde; van psychologie tot ademwerk. Op dat moment kwam ik ook in aanraking met kinesiologie, dat fascineerde me enorm.
Binnen de muziekindustrie begeleidde ik creatievelingen en high performers op het gebied van hun carrière en commerciële doelen, maar ik voelde steeds meer de drang om te kunnen werken met de kern van iemands bestaan om vanuit daar hun prestatievermogen en innerlijke balans te verbeteren. Ik waagde de sprong en ging weer studeren: kinesiologie.
Bij Welkin voelde ik me meteen vanaf de introductiedag op mijn gemak. Bij de opleiding omdat deze erg veelzijdig is, en bij de docenten vanwege de prettige en persoonlijke benadering.
Edith Wigman
Ik werk al sinds 1999 als fysiotherapeut. Dat is leuk, maar ik kon er op een gegeven moment niet meer helemaal uithalen wat ik wilde. Ik kende één van de directieleden van Welkin persoonlijk en we raakten aan de praat over kinesiologie. Mijn interesse was gewekt en ik besloot mee te doen met de kennismakingsdag. Dat vond ik zó interessant: ik zag dat je met spiertesten heel snel ergens kon komen. Het geeft zo veel informatie, en zo veel meer dan alleen fysieke info!
Ik vind het fantastisch dat ik nu over de grens van het fysieke heen kan kijken. Als fysiotherapeut koppelde ik wel al de emotie aan de klacht, maar nu leer ik ook hoe biochemie en het energetische vlak van invloed zijn en hoe alles met elkaar te maken heeft. En heel belangrijk: ik zie wat het doet en dat vind ik zo ontzettend gaaf!
Anne Veldhuizen
Soms kom je op een tweesprong in je leven, een moment waarop je belangrijke keuzes moet maken. Voor mij was dat na mijn HBO-stage. De weg naar een HR-master aan de universiteit lag voor de hand, maar diep vanbinnen voelde ik dat mijn hart ergens anders lag. Al een tijdje speelde het idee om iets heel anders te doen: een opleiding tot kinesioloog volgen.
Mijn interesse in kinesiologie begon tijdens mijn eigen traject met een kinesioloog, tijdens een periode van ziekte en naast mijn reguliere zorg in het ziekenhuis. Deze sessies met mijn kinesioloog waren ontzettend waardevol en hielpen me niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik merkte dat ik tijdens onze gesprekken steeds meer vragen stelde. Hoe werkt dit? Waarom reageert het lichaam zo? Ik kon er geen genoeg van krijgen. Het voelde alsof alle puzzelstukjes op hun plek vielen: ik wilde ook kinesioloog worden en anderen helpen zoals ik was geholpen.
De beslissing werd definitief toen ik een proeflesdag volgde bij Welkin. De sfeer, het curriculum, de docenten – alles klopte. Het voelde alsof ik thuiskwam. Met volle overtuiging schreef ik me in voor de opleiding en sindsdien heb ik geen moment spijt gehad.
Inmiddels zit ik bijna een halfjaar in de opleiding en ik geniet enorm van het leerproces. Niet alleen groei ik als professional, maar ik maak ook persoonlijke stappen die ik niet had verwacht. Het voelt alsof ik echt op mijn plek ben. Ik kijk ernaar uit om de komende 2,5 jaar verder te groeien en me volledig te ontwikkelen tot een volwaardig psychosomatisch kinesioloog.
Jelmer Baten
Mijn interesse in het zelfgenezend vermogen van de mens werd de afgelopen jaren steeds sterker. Ik had ervaring met spiertesten bij een voedingsdeskundige. Ik was ook al eens bij ‘toeval’ bij Welkin uitgekomen toen ik naar informatie zocht over osteopathie en kinesiotherapie, waar mijn interesse aanvankelijk lag. Ik besloot naar de open dag van Welkin te gaan.
Na het bezoeken van de open dag was mijn interesse nog sterker geworden. Naast de zeer aansprekende lesstof maakte ik ook kennis met het kwalitatief goede onderwijs en een prettige leslocatie. Ik besloot de studie te starten, in eerste instantie vooral om meer te leren over het zelfgenezend vermogen. Inmiddels begint de ambitie om een eigen praktijk te starten sterk te groeien. Ik ben nu bijna een half jaar onderweg en van elk lesblok kom ik met meer energie thuis. En hele prettige bijkomstigheid van een studie.