Skip to content

Holistisch werken: kijk naar de bron van een klacht

Holistisch werken, daar heb je vast al meer over gehoord. Misschien heb je zelf ervaren wat dat voor jou kan betekenen. Bijvoorbeeld omdat je bleef zoeken naar een oplossing en er niet naar jou als geheel werd gekeken. In dit artikel lees je meer over deze visie en hoe we het toepassen binnen de kinesiologie.

Wat is holistisch werken?

Binnen de kinesiologie werken we holistisch. Dat betekent dat we kijken naar de totale mens. Het woord holisme komt van het Griekse woord ‘holos’ ,wat ‘geheel’ betekent. We zien de mens als geheel. We kijken naar het lichaam, naar de psyche, de chemische reacties en de invloeden van buitenaf.

Elk onderdeel kan invloed hebben op jou als persoon en op welke manier je klachten krijgt. Gaat er iets mis in de structuur van het lichaam, je gaat bijvoorbeeld door je enkel, dan kan dat ook invloed hebben op je psyche. En omgekeerd. Als iemand mentale problemen heeft en daardoor minder goed beweegt, kan dit uiteindelijk resulteren in fysieke blessures.

Als je holistisch werkt, kijk je naar de bron van een klacht. Dat maakt dat kinesiologie anders is dan andere behandelvormen. We zien mensen niet alleen als een pakketje met spieren, longen en hersenen, maar we bekijken het probleem vanuit alle facetten. Hiervoor gebruiken we de gezondheidsdriehoek.

Wat is de gezondheidsdriehoek?

De gezondheidsdriehoek komt uit een stroming van kinesiologie, namelijk Touch for Health. Bij elke behandeling brengen we de driehoek in kaart en kijken we waar het probleem zit.

De gezondheidsdriehoek bestaat uit:

  • Structuur (van het lichaam): spieren, botten, pezen, huid
  • Psyche: emoties, gedachten, gedrag
  • Chemie: hormonen, werking organen, voeding
  • Energetisch: invloeden van buitenaf, zoals energie van mensen, straling en meridianen

Binnen onze opleiding Psychosomatisch Kinesioloog leer je de theoretische achtergronden over alle facetten uit de gezondheidsdriehoek. Zo bouw je kennis op over het menselijk lichaam en snap je beter waar een klacht vandaan kan komen. Vervolgens oefen je met verschillende technieken om erachter te komen waar het probleem zit. Deze technieken zijn zeer divers, denk onder andere aan coachingstechnieken, acupressuur en manuele spiertechnieken.

Educatieve model

Holistisch werken wordt toegepast binnen verschillende therapievormen. Elke therapievorm werkt vanuit een andere basis. Kinesiologie is letterlijk de leer der beweging. Een kinesioloog vertaalt die bewegingen naar mogelijke interventies waardoor iemand beter gaat functioneren en lekkerder in zijn vel komt te zitten. We kijken onder meer naar hoe iemand loopt en staat, welke emoties iemand ervaart en vervolgens testen we het lichaam.

Ook werken we met het educatieve model. We behandelen niet alleen de oorzaak, maar we geven mensen juist inzicht in waar het ‘mis’ ging en wat de persoon deed. Al coachend leert iemand wat hij of zij anders kan doen. Zo proberen we ervoor te zorgen dat iemand niet opnieuw in dezelfde valkuil trapt en de beschikking krijgt over keuzes die beter passen.

Holistisch werken combineren met andere therapieën

Als kinesioloog kijk je naar de bron van een klacht. Waar kan de oorzaak van het probleem zich bevinden? Dat doe je door te kijken, testen en luisteren naar het lichaam. Vervolgens bekijk je welke technieken er nodig zijn om de oorzaak te behandelen. Jij kiest of je een behandeling of techniek zelf toepast of dat je je klant doorstuurt naar een collega uit het werkveld.

Heb je al eerder een opleiding gevolgd tot therapeut, bijvoorbeeld acupunctuur, homeopathie, leefstijlcoaching, massagetherapeut, orthomoleculair therapeut of fysiotherapeut? Je kunt kinesiologie goed combineren met andere therapievormen, omdat deze elkaar versterken. Je zult jouw huidige therapievorm daardoor nog efficiënter kunnen inzetten.

Wil jij ervaren hoe het is om holistisch te werken? Meld je aan voor onze beroepsopleiding Psychosomatisch Kinesioloog.

Back To Top