Skip to content

Wat is kinesiologie?

Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam centraal staat en wordt gestimuleerd.

Kinesiologie betekent letterlijk ‘bewegingsleer’. Het is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert. Spiertesten zijn het bekendste onderdeel uit het vakgebied.

Kinesiologie maakt gebruik van informatie uit de acupunctuur, chiropraxie en voedingsleer. Een kinesioloog kijkt naar de mens als geheel: fysiek en emotioneel. Er worden technieken toegepast om stress te verminderen, ook wordt er gewerkt met reflexpunten, acupressuurpunten, meridianen en chakra’s.

Spiertesten

Een kinesioloog voert spiertesten uit door een zachte druk uit te oefenen op verschillende spieren, hierdoor worden onbalansen zichtbaar. Met spiertesten wordt het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel aangesproken.

Zelfhelend vermogen

Binnen de kinesiologie gaat men er vanuit dat het lichaam is ontworpen om zelfhelend te zijn. Oorzaken als stress, geblokkeerde emoties, een verkeerde houding of slechte voedingsgewoonten kunnen ervoor zorgen dat de energiehuishouding uit balans raakt. Een lichaam verbruikt dan meer energie dan het kan aanvullen. Dat kan leiden tot allerlei klachten.

Driehoek van gezondheid

Kinesiologen werken vanuit een holistisch gezondheidsmodel: structuur, biochemie en psyche. Alle zijden van deze driehoek zijn met elkaar verbonden. Een lage rugpijn kan bijvoorbeeld voortkomen uit een slecht werkende darm. En emotionele spanningen kunnen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.

Voor wie is kinesiologie?

Kinesiologie is geschikt voor iedereen: van kind tot hoogbejaard. In deze geneeswijze streeft men ernaar om je beter in je vel te laten zitten, zodat jij je kunt ontwikkelen zoals jij dat wilt. Je kunt kinesiologie preventief inzetten om gezond te blijven of curatief om weer gezond te worden.

Aanvullend op reguliere behandelingen

Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze, oftewel een complementaire geneeswijze. Dat betekent dat het een geneeswijze is die een reguliere behandeling aanvult. Het is dus geen medisch beroep en er worden geen medische behandelingen uitgevoerd. Je kunt kinesiologie combineren met:

  • Reiki
  • Quantum touch
  • Voetreflexologie
  • (Sport-)massage
  • Bach bloesemtherapie
  • Mensendieck
  • Fysiotherapie
  • Acupunctuur
  • Osteopathie
  • Chiropraxie
  • Psychotherapie
  • Coaching
  • Orthomoleculaire geneeskunde
  • Overige natuurgeneeswijzen

Wat doet een kinesioloog?

Een kinesioloog behandelt mensen met stressgerelateerde klachten, voor gezondheidspreventie en burn-out gerelateerde klachten. Een kinesioloog helpt ook mensen met hun persoonlijke groei of in een traject naar verandering. Tijdens een kinesiologisch consult worden 3 stappen doorlopen.

  1. Inventariseren
    Tijdens een consult brengt de kinesioloog de klacht of het doel in kaart. Hij werkt met spiertesten om een disbalans op te sporen.
  2. Behandelen
    Een kinesioloog gaat op zoek naar een effectieve behandeling en past de behandeling toe. Dit kan lichamelijk zijn, maar ook emotioneel, energetisch of spiritueel.
  3. Evalueren
    Een kinesioloog controleert en bespreekt het effect van de behandeling en helpt de cliënt om de inzichten toe te passen in het dagelijks leven.

Hoe word ik kinesioloog?

Om kinesioloog te worden en te werken vanuit een eigen praktijk volg je een opleiding Psychosomatisch Kinesioloog op hbo-niveau. Dat kan bijvoorbeeld bij Welkin Kinesiologie College, maar er zijn ook andere opleidingsinstituten waar jij kinesiologie kunt volgen.

Erkende opleiding

Kies een opleiding die KTNO geaccrediteerd is. Hierdoor kun jij je na de opleiding aansluiten bij een beroepsvereniging waardoor jouw consulten mogelijk vergoed worden.

Een kinesiologie opleiding volgen?

Bij Welkin Kinesiologie College kun je een beroepsopleiding Kinesiologie volgen op hbo-niveau. Bovendien is er een ruim aanbod van nascholingen voor kinesiologen.

Beroepsopleiding
Een driejarige opleiding tot Psychosomatisch Kinesioloog
Volg de beroepsopleiding
Nascholing voor kinesiologen
Ben je al kinesioloog en wil je je kennis uitbreiden? Volg een cursus die past bij jouw ambitie en interesse.
Volg een cursus
Back To Top