Wil je jouw kinesiologiepraktijk laten groeien? Deze 6 tips helpen je
Zodra ze zich had ingeschreven voor de opleiding Psychosomatisch Kinesioloog, wist Elvire Logister: ik word kinesioloog, dat is mijn doel. Ze had al veel met patiënten gewerkt als verpleegkundige. En ook het opzetten van bedrijven is niet nieuw voor haar. In dit blog deelt ze 6 tips om tijdens de opleiding een praktijk te starten.
Haar interesse voor kinesiologie ontstond bij een chiropractor die de spiertesting gebruikte. Toen jaren later Covid uitbrak, vielen de puzzelstukjes op z’n plaats. “Ik voelde heel sterk dat ik wilde helpen tijdens de pandemie. In mijn bedrijf werkte ik vooral vanuit de coulisse. Achter de schermen was ik bezig met het begeleiden van onderzoeken naar het immuunsysteem.”
Ze wilde mensen direct op een behandeltafel helpen. Niet alleen met medicatie, maar door te kijken naar het herstellende vermogen van het lichaam. De keuze voor kinesiologie was snel gemaakt. “Ik schreef me in voor de beroepsopleiding Psychosomatisch kinesioloog met als doel om een eigen praktijk starten. Ik wist meteen: dit gaat ‘m worden.”
Tip 1: Laat je coachen
Om er vanaf de start een succes van te maken, maakte ze een plan en stelde ze doelen op. Iedere maand wilde ze iets doen. In het begin was haar doel om zelf begeleid te worden. “Ik voelde dat ik coaching nodig had. Wie weet wat ik tegen zou komen tijdens de opleiding.”
“Ook wilde ik ervaren hoe een cliënt een behandeling ondergaat. Daarom plande ik iedere maand een sessie in bij een kinesioloog. Dat was heel prettig, omdat je tijdens de opleiding jezelf verder ontwikkelt.”
Tip 2: Oefenen, oefenen, oefenen
“Ik stelde mezelf als doel om iedere week 2 nieuwe mensen op mijn keukentafel te hebben die een kinesiologiebehandeling wilde ervaren. Omdat ik net was verhuisd, kende ik nog weinig mensen. Daarom ben ik mensen in mijn omgeving gaan aanspreken; bij de voetbal, bij basketbal. Door heel veel meters te maken, kun je je iets eigen maken en zo laat ik meteen de kwaliteit van kinesiologie zien.”
Tip 3: Werk aan je zelfvertrouwen
Elvire slurpt de kennis op en past die direct toe in haar omgeving. “Ik was ontzettend geïnspireerd en voelde dat ik heel wat kon. Dus ging ik in de weken dat ik geen les had, alle oefeningen integreren in de praktijk. Telkens als ik naar huis ging, wilde ik de stof en de technieken snappen. Je krijgt vertrouwen door te doen. En met dat zelfvertrouwen zie ik waar ik naartoe wil groeien.”
Tip 4: Ga op verkenning
Naast meters maken is Elvire ook een verkenning gestart. “Wat ik zelf heel belangrijk vind, is om te achterhalen hoe we kinesiologie het beste op de kaart kunnen zetten in Nederland. Hoe kun je gaan samenwerken om zo de beste hulp te bieden? Ik ben gaan praten met verschillende mensen: een vitaliteitscoach, een anesthesioloog, een slaapcoach, een verzekeraar van arbeidsongeschiktheidsverzekering, een hr-medewerker.”
De anesthesioloog van de pijnpoli kon haar verhaal over kinesiologie niet meteen volgen, maar ondertussen werken ze wel samen. Gratis. “We draaien een pilot met meerdere cliënten om te kijken hoe we kinesiologie in een traject tegen chronische pijn kunnen integreren.”
Zo probeert ze uit te vinden tegen welke problemen mensen in het reguliere veld aanlopen. “Als we de reguliere zorg goed begrijpen, de problemen begrijpen, dan kun je kijken hoe jij als kinesioloog kunt aansluiten.”
Tip 5: Ontdek welke richting je op wilt
Een ander bijkomend voordeel: ze komt er steeds meer achter welke richting ze straks zelf op wil. Want ze wil niet 5 dagen in de week vanuit haar praktijk aan huis werken. “Ik wil op pad en ik werk graag multidisciplinair. Naast de pilot met de anestesioloog, schrijf ik nu ook gratis mee aan een pilot voor de gemeente Amsterdam. En ik heb ook de huisarts en de fysiotherapeut op mijn lijstje staan om mee te praten.”
Tip 6: Start met zaaien
Praten met andere werkvelden, mensen uitnodigen op de behandeltafel: het zijn allemaal manieren om te zaaien. Iets waar Elvire sterk in gelooft. “Het werkt als je mensen eerst iets geeft. Je laat de kwaliteit van je werk zien en dan kijk je of het aanslaat.”
Ze investeerde in tijd, maar ook in geld. Zo heeft ze diverse tools aangeschaft om mee te werken in de praktijk, zoals frequentiebuisjes, kaarten en bloesemremedies.
Ook haar behandeltafels werden steeds professioneler. Ze ging van de keukentafel naar een ruimte in haar bedrijfskantoor. En vanaf daar naar een kamer in de praktijk van een huidtherapeut. Op dit moment wordt er een praktijkruimte in de tuin gebouwd. “Dat wordt heel gaaf. Daar kan ik mijn eigen cliënten straks gaan behandelen.”
Elvire kan niet wachten om te starten met Time to Balance: “Ik voel gewoon dat ik in mijn volle kracht sta. Ik heb gevonden waar ik voor leef en ik voel dat ik op de juiste weg ben. Straks kan ik direct iemand helpen en doet mijn werk ertoe in de maatschappij.”