Skip to content

Praktijk beginnen? Dit leer je tijdens de opleiding

Eigenlijk was Astrid Reuling – van Engelen helemaal niet van plan om een eigen praktijk te starten. Of in ieder geval niet zo snel. Ze was gefascineerd door kinesiologie en wilde daar alles over weten. Het opzetten van een praktijk kreeg ze op een presenteerblaadje aangeboden tijdens de opleiding. Een kans die ze met beide handen aangreep. “Het voelt alsof ik aan het begin sta van een nieuwe carrière.”

“Kinesiologie kwam op mijn pad toen ik niet lekker in mijn vel zat. Ik was niet meer tevreden met mijn baan en wilde iets anders gaan doen. Toen ik zag wat kinesiologie deed bij mijn dochter, boekte ik zelf ook een behandeling. Fascinerend vond ik het. Ik leerde om weer te voelen wat mijn lijf mij vertelde. Hierna wilde ik alles weten over kinesiologie.

Therapeutische vorming

Vanuit die interesse startte ik de beroepsopleiding. Naast lessen over de technieken, volgden we ook een aantal communicatie-lesdagen. Die lessen gaan over therapeutische vorming. Je leert bijvoorbeeld allerlei technieken en mogelijkheden om steeds beter te coachen.

In eerste instantie ging het vooral over wie jij bent als therapeut. Je werkt met nieuwe technieken en oefent deze op elkaar. Je geeft elkaar balansen én je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Ik had een fantastische groep. We voelden ons heel vertrouwd en veilig bij elkaar. Hier speelden de docenten een belangrijke rol in.

De voorbeelden die we behandelden tijdens de therapeutische vorming gingen vaak over jouw denkbeeldige cliënten en je praktijk. Dat voelde in het eerste jaar nog als een  ver-van-mijn-bed-show. Ik deed deze opleiding vooral voor mezelf.

Concrete stappen richting een praktijk

Maar gaandeweg veranderde dat. Na anderhalf jaar gingen we écht stappen zetten richting een eigen praktijk. We hadden het in de lessen bijvoorbeeld over de opbouw van een consult. Denk aan de voorbereidingen, het intakegesprek. Maar ook over het maken van korte aantekeningen tijdens het consult en het schrijven van een verslag.

We hadden het over marketing. We maakten een moodboard en een profiel van onze ideale klant. Het ging over ondernemerschap: je bedrijfsnaam, je uitstraling, je website. Over bedrijfsvoering: wat regel je allemaal? Denk aan boekhouding en verzekeringen.

Het bedenken van de naam van mijn praktijk was lastig. Veel namen passeerden de revue. De kracht van kinesiologie is voor mij dat je uit je hoofd komt en meer in je lijf bent. Dat je leert luisteren naar je lijf. In eerste instantie heb ik geprobeerd hier een passende naam bij te bedenken. Dat lukte niet. Toen ben ik verder gaan kijken naar wat kinesiologie mij nog meer brengt. Niet het proces maar het eindresultaat werd daarbij leidend voor de naam. Zo is mijn praktijk Balans en Inzicht  ontstaan.

Beperkende overtuigingen: wat houd je tegen?

Bij al die onderwerpen, zoals marketing, bedrijfsvoering en ondernemerschap, keken we ook steeds naar wat je in de weg staat. Wat belemmert je om aan de slag te gaan met je eigen praktijk? In mijn geval was dit de overtuiging dat ik niet goed genoeg was.

Om deze beperkende overtuigingen te tackelen, hebben we technieken uit de kinesiologie ingezet. Studenten gaven elkaar behandelingen. Uiteindelijk ging ik inzien dat ik al zoveel kan en zoveel te vertellen en te brengen hebt. Ik was het wél waard. Zo maakten we voor onszelf de weg vrij om te starten.

Praktijk opzetten in eigen tempo

Ik begon aan het einde van het tweede jaar met een oproepje op Facebook met daarin de mededeling dat ik op zoek was naar oefencliënten. Daar kwamen zoveel mensen op af, echt overweldigend.

Na het behandelen van deze oefencliënten voelde ik: ik heb deze mensen écht iets te brengen en daar staat wat tegenover. Ik zette een studiepotje neer, zodat mensen zelf een vergoeding konden geven. Dat werd later een vast bedrag en weer een aantal maanden verder voelde ik: nu ben ik eraan toe om een echte praktijk te starten.

In een half jaar tijd begon ik mijn praktijk. Ik zette deze stappen in mijn eigen tempo en ze volgden elkaar heel natuurlijk op. De weg was vrij en het liep gewoon. Ook nu blijven mensen zich wekelijks aanmelden voor een consult.

Begeleiding: stap voor stap

Vanuit Welkin werden we hier stapje voor stapje in begeleid. Dat heb ik als heel positief ervaren. Anders was ik niet zó snel een praktijk begonnen. Eigenlijk heb ik alles wat ik heb geleerd ook toegepast. Ik heb zelfs meer geleerd dan ik heb toegepast.

En dat is absoluut een compliment. Er zijn nog zoveel technieken waar ik meer over wil weten. Veel technieken stippen de docenten kort aan, omdat de tijd er niet voor is om bij alles uitgebreid de diepte in te gaan. Denk aan het werken met voeding, bloesemremedies, familieopstellingen en reflexen. Ik weet nu nog beter waar mijn interesses liggen en waar ik nog beter in wil worden.

Deze opleiding veranderde mijn leven

Het was knetterhard werken: een baan, een jong gezin, deze opleiding én mijn eigen praktijk die in de kinderschoenen stond. Ik wist soms niet waar ik de tijd vandaan moest halen om alles voor elkaar te krijgen.

Maar ik ben door deze opleiding op zoveel manieren geprikkeld. Deze opleiding heeft mijn leven veranderd. Alles wat langskwam, kon ik toepassen in mijn eigen leven. Ik heb de materie opgezogen en ik voel de behoefte om daarmee verder te gaan. Het voelt alsof ik aan het begin sta van een nieuwe carrière.”

Back To Top