Skip to content

Hoe helpt kinesiologie mensen met een specifieke zorgvraag?

Mensen met een specifieke zorgvraag, zoals autisme of ADHD, hebben baat bij kinesiologie, merkt Adrienne Oostveen. Ze is therapeut en student bij Welkin Kinesiologie College. In haar praktijk Bijzonder Bewegen  ziet ze dat ‘bijzondere’ mensen niet alleen behoefte hebben aan een bijzondere manier van bewegen, maar vooral dat dit bewegen een positieve invloed heeft op hun ontwikkeling.

Je kunt de werkruimte van Adrienne gerust groot noemen. De zaal staat vol attributen: dikke matten, dunne matten, een bok, ringen. En in het midden van dit alles staat haar behandeltafel. Hier in een gymzaal op Terschelling helpt ze jong (4 jaar) en oud (68 jaar) met verschillende problemen en zorgvragen.

“Mijn doelgroep is heel breed en divers. Ik begeleid personen met een autisme spectrum stoornis (ASS) of met een syndroom. Ik begeleid pubers die zijn vastgelopen en soms ook psychische klachten ervaren, maar ook volwassenen die zijn vastgelopen in hun leven. En ik begeleid kinderen die een hechtingsstoornis of andere problemen hebben. Bijvoorbeeld als gevolg van problemen in hun jeugd.”

Lichaamsgericht werken laat mensen opleven

Lichaamsgericht werken doet mensen opleven, in haar gymzaal en daarbuiten. “Mensen met een beperking bijvoorbeeld, vinden het fijn om naar mij te komen. Ik zet muziek op, we gaan bewegen en ik prikkel ze op alle zintuigen. Ze worden alerter en voelen zich lekkerder waardoor hun gedrag verbetert. Ze komen letterlijk en figuurlijk weer in beweging.”

Eerst werkte Adrienne met verschillende bewegingsgerichte therapieën, zoals reflexintegratie en Sherborne bewegingspedagogiek. Maar sinds ze de opleiding Psychosomatisch Kinesioloog volgt, voegt ze daar steeds vaker methodes uit de kinesiologie aan toe.

Uitvragen aan het lijf

“Het mooie aan kinesiologie vind ik dat je heel gericht aan het lijf kunt uitvragen wat er nodig is. Dat deed ik voorheen niet. Ik bepaalde het programma op basis van een anamnese en verschillende testen. Ik bepaalde dat vaak vooraf en keek hoe mijn client daarop reageerde.

Soms ging ik dan te snel of was ik juist langer met iets bezig dan nodig. Nu heb ik geleerd hoe ik met spiertesten erachter kom wat iemand nodig heeft. Ik kan veel gerichter zijn in mijn aanpak, omdat ik het meteen kan uittesten.”

Extreme zorgvragen

Adrienne was nog maar net aan het werk in 1990, toen ze al kinderen onder haar hoede kreeg met extreme zorgvragen. Ze werkte namelijk als bewegingsdocent in het speciaal onderwijs. Hier zag ze kinderen die agressief gedrag vertoonden, zich terug trokken of overprikkeld waren door fel licht en geluid.

“Ik wilde toen al weten hoe ik met bewegen en interventies ervoor kon zorgen dat hun functies en het gedrag zouden verbeteren.” Ze volgde tientallen trainingen en cursussen. Haar interesse voor kinesiologie was destijds al gewekt en nu jaren later kan ze deze therapievorm eindelijk in de praktijk brengen. Met verrassende resultaten.

Testen, behandelen, hertesten

Zo helpt Adrienne bijvoorbeeld iemand met een autisme spectrum stoornis die snel last heeft van overprikkeling door licht of erg schrikachtig is voor geluid. “Nu ik de beroepsopleiding volg heb ik geleerd om direct uit te testen welke reflexen daaronder liggen en die kan ik meteen behandelen. Hierdoor merk ik dat de overgevoeligheidsklachten afnemen. En dat heeft impact op het gedrag, want de persoon is minder snel overprikkeld, heeft minder gedragsproblemen en houdt meer energie over.”

Of neem cliënten die door trauma’s in het verleden aardig wat stress in hun lichaamscellen hebben opgeslagen. “Sommigen kunnen fantastisch vertellen over hun problemen. Maar met alleen praten wordt het lijf overgeslagen. Bepaalde triggers die zorgen voor angsten of andere emoties, blijven daardoor terugkomen.”

Doelen stellen

“Eerst werkte ik alleen lichaamsgericht. Maar nu ik de opleiding Psychosomatisch Kinesioloog volg, kan ik samen met deze cliënten doelen stellen en daarmee aan de slag gaan op de behandeltafel. Ik zeg dan: ‘Jij vindt dit, maar je lichaam laat dit zien.’ Zo kom ik tot mooie gesprekken. Daarna richt ik me op het wegnemen van de triggers.”

Ze helpt kinderen met specifieke zorgvragen, maar ook vrouwen en mannen die aankloppen voor een weerbaarheidstraining. Adrienne merkt dat zij vaak vaste patronen en aannames hebben over hoe dingen moeten en hoe anderen over hen denken.

Op de behandeltafel

Tijdens een behandeling laat ze hen eerst allerlei dingen ervaren. “Ik laat hen een weerbaarheidsoefening doen, zoals grenzen aangeven. Dan valt me van alles op. Vroeger ging ik daar dan mee verder. Nu leg ik deze mensen ook op de behandeltafel. We maken een doel en ik balanceer tussendoor. Na de training gaven sommige cliënten aan dat ze dingen makkelijker uitspreken, dingen ondernemen en soms minder medicatie nodig hebben.”

Werk jij ook als lichaamsgerichte therapeut en heb je interesse in kinesiologie? Bezoek eens onze open dag.

Back To Top