Skip to content
Eline de Jong | Praktijk Fris

Begin je eigen kinesiologiepraktijk: Eline

In ‘Begin je eigen kinesiologiepraktijk’ vertellen startende ondernemers over het opzetten van een eigen praktijk. Over vallen en opstaan en de mooie en bijzondere ervaringen. Laat je inspireren door het verhaal van Eline de Jong van Praktijk Fris.

Hoe kwam jij in aanraking met kinesiologie?
“Mijn moeder werkte al met kinesiologie, maar in het begin had ik er nog geen klik mee. Dat wauw-moment kwam pas toen mijn dochter naar een kinesioloog ging. Na een paar behandelingen hadden we een heel ander meisje thuis. Dat was zo bijzonder.

Vanaf dat moment wilde ik er meer over weten. Ik begon erover te lezen en deed alle Touch for Health-cursussen. Dat beviel me zo goed: ik raakte verslingerd aan kinesiologie. Zo kwam ik bij de beroepsopleiding Psychosomatisch Kinesioloog van Welkin Kinesiologie College terecht. De structuur van de opleiding sprak me aan.”

Wanneer wist je dat je een praktijk wilde starten?
“Al voordat ik de opleiding startte, wist ik dat ik een eigen praktijk wilde beginnen. Ik had zelfs al over de naam nagedacht. Ik wil mensen in balans brengen, zodat ze beter in hun vel zitten en meer rust ervaren. Ondanks dat ze druk zijn.

Die drive komt voort uit mijn eigen ervaring. Ik heb een periode gekend waarin ik doorging terwijl ik het heel druk had en ik het werk eigenlijk niet meer leuk vond. Ik ervoer veel stress zonder dat ik dit zelf goed doorhad en toen knapte er iets. Letterlijk, want ik belandde in het ziekenhuis. Op dat moment dacht ik: dit moet ik anders gaan doen.”

Hoe start je een eigen praktijk?
“Het opstarten van een praktijk is een rollercoaster en kost veel tijd. Er komt zoveel bij kijken. Gelukkig word je hierin goed begeleid door Welkin. Je begint met nadenken over je doelgroep en wat jij te bieden hebt. Dat is tegelijkertijd een valkuil van kinesiologie, want je kan veel kanten op. Als je alle technieken en uitkomsten benoemt, wordt het onduidelijk voor mensen. Ik richt me vooral op mensen tussen de 35 en 50 jaar en geef hen inzicht zodat ze weer met frisse energie door kunnen.”

Praktijk Fris

Waar liep je tegenaan?
“Er komt wet- en regelgeving kijken bij het opzetten van een praktijk. Die regels kon ik goed lezen en toepassen, omdat ik zelf rechten heb gestudeerd. Maar voor het opzetten van mijn website heb ik hulp ingeschakeld. Ook vond ik het stellen van een prijs lastig. Hoeveel geld kan je vragen, waar let je op? Als je zo enthousiast bent over technieken denk je daar niet meteen aan.”

Ben je tijdens je opleiding gestart?
“Ja, je wordt meteen vanaf de start van de opleiding geënthousiasmeerd om je eigen praktijk op te zetten. Je krijgt een soort stappenplan waarin opgesomd staat wat je allemaal tegenkomt als je een eigen praktijk start. Dat is zo waardevol. Het gaat van beroepsvereniging tot AVG. Ook kregen we veel informatie en verhalen uit de praktijk als voorbeeld mee. Hierdoor had ik overzicht op het proces en kon ik snel starten.

Ik ging gelijk all the way: een website, online afsprakensysteem, boekhouder en boekhoudsysteem. Ik studeer pas in 2022 af bij Welkin, maar ik behandel nu al mensen in mijn praktijk. Het begint langzaamaan te lopen. Dat is mooi, want ik ben nog steeds lerende. Ik hoor dat mensen hun eigen ervaring nu al doorgeven aan kennissen en vrienden, mooie reclame.”

Wat is het mooiste moment in jouw praktijk?
“Het mooiste moment tot nu toe was feedback van een cliënt. Er kwam iemand langs die al een jaar pijn had. Ik deed een consult met verschillende technieken. Na de behandeling kreeg ik een appje en daarin stond: ‘Ik durf het bijna niet te geloven, maar ik ben afgelopen weekend nagenoeg pijnvrij geweest.’

Het is zo mooi en fijn om dat te mogen ervaren. Die persoonlijke ervaring in het werk spreekt me aan. Als je iemand kan laten ervaren hoe een balans voor ontspanning en inzicht kan zorgen en je ziet het wauw-moment in hun ogen, dat is zo mooi. Dat gun ik iedereen!”

Back To Top